sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Rentouttava viikonloppu

Viikonloppu Kilpiksellä on sujunut varsin rentouttavissa merkeissä: sauna, uinti, hieronta, päiväunet, hyvää ruokaa ja juomaa. Seurasta puhumattakaan. Kyllä on hyvä palata takaisin arkiseen aherrukseen.

Toin tuliaisina pari kassillista ruokaa, sellaista mitä ei Kilpis-Hallin valikoimista saa. Perjantaina oli iltapalaksi salaattipedillä avokadoa ja lyngeniläisiä katkarapua, paahdettua norjalaista leipää ja itse tehtyä valkosipulivoita. Eilen lounaaksi makkarakeittoa kana-kalkkunamakkarapalleroista. Ja tänään paistettua taimenta kasvishöystön kera.

Valikoima Kilpis-Hallissa on varsin liha-, alkoholi- ja tupakkapainotteinen. Noita tuotteita norjalaiset käyvät täältä ostamassa, koska hintaero on merkittävä. Ajattelin eilen Kilpis-Hallissa käydessäni, että mikäli elää vain tämän kaupan, joka siis Kilpisjärven ainoa kauppa, tarjonnalla, ei ainakaan lautasmallin vihreä osio täyty. Hedelmä ja vihannestarjonta on minimaalistakin vähempi. Myös esim. leipähylly on vaatimaton. Mutta sitten taas samanlaista lihatiskiä ei ihan läheltä löydy. Monenlaista lihaa, myös jauhettuna, on tukkukaupan tyylisesti isoja määriä.
Kauppa oli eilen tupaten täynnä, kuten ilmeisesti aina lauantaisin. Piha oli täynnä norjalaisia autoja eikä kaupassa ollut vapaana ainuttakaan ostoskärryä. Kassajonossa vertailin omia ostoksiani muiden ostoksiin. Muilla oli tuota lihaa, kaljaa ja tupakkaa. Minulla monta pakettia ruisleipää, kaksi pakettia sinistä Emmentaljuustoa, Oivariinia sekä kolme suomalaista naistenlehteä. Näitä en saa Norjasta, enkä ilman niitä voi elää :-).

Saunasta on yllättäen tullut tärkeä asia mulle. Ennen en ole siitä kovinkaan paljoa välittänyt, tuskin koskaan olen vain itselleni saunaa lämmittänyt, vaikka kotona on sauna ollutkin. Nyt, kun sitä ei ole, haluaisin siellä käydä. Tuntuu kuin ihokin puhdistuisi paremmin saunassa kuin suihkussa, vaikka sielläkin pitkään viivyn. Eilen tosin saunaretki tyssäsi takkahuoneessa istuskeluun, maiseman ja valon ihailemiseen, kuohuviinin juomiseen ja maailman parantamiseen. Tärkeitä asioita nekin. Tänään valitsin saunan sijaan kuuman kylvyn. Ja kyllä on sekin taivaallinen keksintö! Nyt olen päättänyt, että sitten kun mulla on oma koti, siellä pitää olla sekä sauna että kylpyamme.

Ilma Kilpisjärvellä on ollut harmaan pilvinen. Eilen ja tänään taivas on näyttänyt siltä, että lumi odottaa pilvissä tuulen kääntymistä pohjoiseen ja ilman viilenemistä. Kohta voi ensi lumi tulla.
Toissa yönä näin tämän syksyn ensimmäiset revontulet. Taivas oli aivan kirkas ja tähtiä oli silmänkantamattomiin. Ja yht'äkkiä monesta ilmansuunnasta tuli revontulet keskelle taivasta. Ns. kruunua niistä ei tullut, eivät siis kohdanneet toisiaan. Vuonna 2002, kun olin ensimmäistä kertaa vaeltamassa, näin upeat revontulet, jotka tekivät tuon kruunun. Ja se oli upea kokemus.

Poikien syysloman suunnittelu on kovassa vauhdissa. Harmillista, että esim. Levin Seikkailupuisto näyttäisi olevan jo syyslomalla kiinni. Luulisin, että olisi ollut hyvä vaihtoehto. Pitänee mennä sen sijaan kylpylään, joita muuten Norjassa, tai ainakaan Pohjois-Norjassa, ei ole ollenkaan. Tromssaan teemme ainakin yhden yön reissun. Ja tietenkin nautimme Lyngseidetin rauhasta.

Mun yhteystietoja ja tätä blogiosoitetta saa antaa mukaville ihmisille. Jos tiedätte, että joku on tulossa Lyngenin tai Tromssan seudulle, autan mielelläni sen mitä osaan. Ja tietenkin on mukava tavata suomalaisia Norjassa.
Niinkuin joku onkin jo kommentoinut, tämä yhteydenpito on vähän yksipuolista. Postiosoitteeni on Parkveien 18, 9060 Lyngseidet, Norge. Postia, paperilla tai sähköisesti (hanna@kortekoti.fi), olisi kiva saada ;-).

Torstaina sain sen niin odotetun ID-numeron. Huomenna menen pankkiin avaamaan tilin. Mikäli verotoimistosta on huomiseen mennessä tullut verokortti, on toiveissa saada palkka 12. pvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti