perjantai 2. syyskuuta 2011

Eilen narkkarit, tänään lampaat

Lyngenissä, ja erityisesti Lyngseidetissä, on huumeongelma. Siitä kirjoitetaan lähes päivittäin paikallisaviisissa. Lähimmät poliisit ovat Tromssassa (70km ja välillä yksi lauttamatka hidastamassa) sekä Skibotn'ssa, jonne matkaa myös 70km tietä pitkin ja vuonon yli veneellä kolmisenkymmentä kilometriä. Huumeidenkäyttäjillä on siis auvoisat olot, ilman sinilakkeja.
Aika usein poliisi täällä käy, kun paikallisasukkaat heidät tänne hälyttävät. Eilen oli illalla ongelmaa työmaallani. Vanhainkodin sekä terveyskeskuksen pääovi aukeaa suoraan osastomme oleskelutilaan, josta kulku muihin tiloihin haarautuu. Kaikki ovet ovat ns. sähköovia, jotka lukittuvat arkena klo 18 ja viikonloput ne ovat kiinni ympäri vuorokauden. Yksi narkkari oli  tullut sisään juuri ennen klo 18, puukolla uhkaillen ja kädet verta valuvana. Oli joko itse puukottanut itseään tai kaveri siinä avustanut. Muu jengi jäi odottamaan, joka oli varsin viksu teko, oven ulkopuolelle. Polliisi oli ollut lähistöllä ja pian paikalla. Alakerrassa sattui olemaan lääkäripäivystys, joten heppu oli saatu nopeasti tikattavaksi.
Lähinnä tuo porukka pitää kivaa ihan keskenään; sytyttävät toistensa asuntoja palamaan tai käyvät puukkohippaa. Silti mielessä käy ajatus, että kun ei tiedä mitä kaikkia huumeita käyttävät, saattavat olla varsin sekavia ja arvaamattomia. Paikalliset ovat tilanteeseen erittäin väsyneitä.

No. Olin tänään aamuvuorossa ja lounaan jälkeen ihmettelin, että mikä ihmeen kellojen kilkatus ovelta kuuluu. Automaattiovet olivat auenneet, kun paikallisen farmarin lammaslauma oli kulkenut oven ohi :-). Yksi lampaista oli jo ehtinyt tallustella tuulikaappiin, kun yksi virkeä asukkaamme oli mennyt hätistelemään sen ulos. Eipä ollut kuulemma ennen tällaistäkään sattunut, nauru maistui kaikille!

Olen ollut 5viikkoa Norjassa töissä. Sinä aikana olen tehnyt ylitöitä viikon verran, ja kun ne saa tuplana takaisin, olen jo ansainnut kaksi viikkoa vapaata. Käsittämätöntä touhua! Ei ihme, että väkeä ei meinaa piisata työvuoroihin, kun aina on joku ylityö- tai muilla vapailla.
Nyt siis on ainakin selvää, että mulla on viikko vapaata poikien syyslomaviikolla sekä jouluna. Kiva juttu. Nyt lähden Kilpisjärvelle saunaan ja uimaan, kaksi päivää vapaata :-).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti