maanantai 3. syyskuuta 2012

Kautokeinossa ollaan :-)

Saavuin eilen kahden auton voimalla Kautokeinoon. Lyngeniin jäi jälkitoimitukseen vain sukset, kävelysauvat, virveli ja talvirenkaat. Tulevat kavereiden mukana, jotka tulevat katsastamaan paikkoja.

Työmaalta (Kautokeino sykehjemm) löytyi avain tänne hyybeliin. Hyybelissä on jokaiselle (kolmelle) oma makuuhuone ja yhteiset pesutilat, wc, keittiö ja olohuone. Pari tyhjää varastohuonettakin löytyy.
Huoneeni on aika iso. Sängyn lisäksi on klaffilipasto. Huoneeseen mahtuisi komeasti pöytä se nojatuoli. Huoneeseen tullessa on isohko eteinen, jossa vaatekaappi sekä pesuallas. Wc ja suihkuhuone aitoa retroa, luultavasti alkuperäistä 70-luvulta. Keittiö varusteltu, mm. iso arkkupakastin. Olohuoneessa ruoukapöytä, sohvaryhmä, valurautainen kamiina, pari lipastoa sekä tv parillakymmenellä kanavalla.
Asetun nyt alkajaisiksi tähän. Kämppäkaveri vaikuttaa mukavalta. Hän on muutama vuosi sitten muuttanut Bulgariasta. Ollut ensin hotellissa siivoojana ja nyt saanut vakituisen työpaikan lukiosta matematiikan ja fysiikan opettajana. On siis kouluttautunut Bulgariassa em. aineiden opettajaksi.
Kolmas makuuhuone on tyhjänä, ainakin toistaiseksi. Toivottavasti pysyykin :-).

Aamulla kävin yllättämässä kunnanjohtajan sihteerin, joka oli yksi haastatteilijoistani kymmenisen päivää sitten. Oli yllättynyt, että olin jo täällä ja että olin järjestellyt suomalaisten kollegoiden avustuksella itselleni asunnonkin. Taisi olla nopeaa toimintaa ;-).
Teimme työsopimuksen. Nyt aluksi vuoden loppuun ja sellaisella kontrahdilla, että olen ns. erikseen kutstuttava. Kunhan paperini, ja sihteerin ehdotus, on kiertänyt kunnanjohtajalla, sykehjemmin johtajattarella sekä ammattiyhdistyksellä ja (toivottavasti) saanut myöntävän lausunnon, teemme uuden sopimuksen, jolloin saan työvuorolistankin.

Tänään kävin tutustumassa myös Juhl´s Silvergalleryssä (Juhlsin Hopeagalleria). Se onkin sitten oman tarinansa arvoinen paikka. Tässä mainittakoon, että join ensimmäistä kertaa elämässäni kahvit kahvilassa, jossa voi lasiseinän läpi seurata navetan lampaiden ja kanojen elämää. Maisemat oli myös henkeäsalpaavat.

NAV`ssa, norjalainen Kela, kävin kyselemässä lapsilisistä. Muutaman suomalaiset ovat hakeneet, ja saaneet, lapsilisää Suomessa asuville lapsilleen. Sitä voi hakea myös takautuvasti. Esikoinen poikasista on jo 17, joten Suomen lapsilisä on jo loppunu. Nyt ehkä sitten saa norjalaista lapsilisää. Henkilökunta ei ollut varma lapsilisän saamisesta, mutta kannustivat sitä hakemaan.

Huomenna pitää skannata vuoden takainen muuttoilmoitus. Sen lähetän sähköpostilla Soneraan ja anon takautuvasti arvonlisäveroja maksettavaksi takaisin. Tämä asia tuli vasta ilmi. Elikäs jos on suomalainen puhelinliittymä ja asuu Norjassa, ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Aurinkoisen, lämpimän ja ruskan värien päivän kruunasi kauppareissu, jolla silmiini osui uuden sadon kaalit. Päätinpä sitten tehdä pitkästä aikaa kaalilaatikkoa. Kaupassa sattui olemaan hyvän väristä jauhelihaakin, ostin ensimmäistä kertaa Norjassa asuessa. Hyllystä löytyi vielä puolukkahilloakin, joten makunautinto oli taattu.

Ensimmäinen päivä Kautokeinossa oli puuhakas ja kaikinpuolin onnistunut!

11 kommenttia:

 1. Voi ompa elämäsi jännittävää ja saat nopeati uutta aikaiseksi:) Onnea uuteen työhön ja kotipaikkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävä oli ensimmäinen työpäivä, niinkuin aina uudessa työpaikassa. Jännitystä lisäsi se, että paljon puhuttiin kieltä (saame), josta ei saanut tolkun häivänäistäkään :-).

   Poista
 2. Että Kautokeinoon... tuttua paikkaa.En löytänyt blogistasi mainintaa kuinka pitkä pestisi on - eli viivytkö yli talven!?
  Nauti ruskasta, sillä se on siellä todella hienoa. Ja hyvin yltät Palojärvelle tankkaamaankin ja Hettaan kauppaan...
  Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tällä hetkellä vuoden loppuun. Sitten pari kuukautta kotoseudulla poikasten kanssa. Palaan takaisin maaliskuussa. Kautokeinon hyviin puoliin kuuluu se, että kotimatka lyheni 200km:lla.
   Mukava viettää "kunnon" talvea, kun edellinen talvi meni vuonon rannassa Lyngenissä.

   Poista
 3. Hei,
  miten tuo arvonlisäveroasia? Koskee siis puhelinliittymiä? Mielenkiintoista! Entäs muu mahdollinen? Onko tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan niin, että koska Norja ei kuulu EU:iin, ei tarvitse EU:n alueelta ostetuista tuotteista, esim. nettikaupasta, maksaa ALV:a. En ole varma muusta kuin tuosta puhelinliittymästä.

   Poista
  2. Tilasin Englannista vaatetta - edullisesti ja mieluista - ja maksoin tullia saman verran kuin kamppeistakin eli n. 160 €. Se siitä!
   Onko muilla vastaavia kokemuksia?!

   En tiedä, mutta "pelkään" tilata nettikaupasta Norjaan. Tulli on armoton. Mieluummin tilaan Suomesta ja ainakin Suomeen eli rajan pinnassa Suomen puolella olevaan kauppaan.

   Juhlsin korutkin saisi mahdollisesti halvemmalla tilaamalla ne Suomeen.Jollei tilaa mahdottomia niin ettei tulli kiinnostu...

   Poista
  3. Siinä on kai rahamääräinen raja, mistä ei tarvitse maksaa tullia. Tiedän, että ainakin Suomesta tilataan tuotteita niin, että niitä lähetetään monessa eri erässä, jotta tuo tulliraja ei ylity. Mutta ainahan on se mahdollisuus, että tilaa isommalla summalla Suomen puolelle ja käy sieltä hakemassa. Vaikka kuluuhan rahaa bensaankin ja aikaan. Molempi parempi...

   Poista
  4. Tilasin kampetta n. 160 €:lla ja saman verran maksoin tulliin. Että kannattiko? No ei tietenkään...

   Poista
 4. Hei, Tervetuloa Kalottialueelle ja onneksi olkoon uudesta työpaikasta! Lappalaiset ovat rentoa, perhekeskeistä kansaa joille poro on ylpeys ja siivous kauhistus.. mutta saamenkieltä on hauska puhua ja sen oppii äkkiä. Lisäksi Kautokeinossa monet ymmärtävät suomea ainakin vanhemmasta väestä. Saattaa olla, että kohta olet poroisännän vaimona siellä.. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen kävin katsomassa yhden mummon yläkerrasta asuntoa. Olin ollut paikalla ainakin 2,5min kun jo naittoi mua naimattomalle pojalleen....

   Poista