maanantai 19. maaliskuuta 2012

Pohjoisessa tapahtuu

Aikamoinen oli tuo Hercules -uutinen. Toivottavasti musta laatikko löytyy, vaikka onkin oranssi, jotta selviää, mikä ajoi jättiläiskoneen vuoren rinnettä päin.

Perjantaina oli mulla tuparit. Olenhan jo nelisen kuukautta sitten muuttanut nykyiseen kotiini ;-). Paikalla oli sekalainen seurakunta: suomalaisia, norjalaisia, ruotsalainen ja afganistanilainen. Voi sitä metelin ja varsinkin naurun määrää. Välillä kävimme grillikodassa paistamassa suomalaisia ja norjalaisia makkaroita. Perinteisesti kodassa oli huono ilmanvaihto, savutti sisälle ja aamulla oli pää kipeä.

Lauantaina jo pari vuotta potemani hammas kipeytyi. Onneksi omistan aikamoisen särkylääkekavalkadin ja pärjäsin tähän aamuun saakka. Sunnuntain vastaisena yönä jo ajattelin vetäväni hampaan pois.
No. Aamulla soitin hammaslääkäriin aikaa klo 8:05, ja yllätys oli suuri, kun sain ajan klo 12:30. Vastassa oli oikein mukavan oloinen nuori nainen, tänä keväänä valmistuva hammaslääkäriopiskelija. Esitin asiani näps-vaan- norjaksi :-). Sekä myös sen, että pelkään hammaslääkärissä käyntiä.
Sitten tehtiin perustutkimus, röntgenkuva sekä lääkäri tarkasti sähköllä, miten tunnen hampaallani. No, kuollluthan se melkein olikin jo.
Tutkimusten jälkeen mulle annettiin kaksi vaihtoehtoa: hampaan poistaminen tahi juurihoito. Valitsin juurihoidon, jota olen kammonnut pitkän aikaa, kuultuani kaikenmaailman piipunrassijuttuja.
2,5tuntia makoilin mukavassa tuolissa. Puudutusta jouduttiin loppu metreillä vähän lisäämään. Kaiken kaikkiaan oikein positiivinen sekä mielenkiintoinen kokemus. Ensi viikolla uusiksi.

Hammaslääkäristä laahustaessani, hymy vinossa puudutuksesta johtuen, pysähtyi työkaveri jutulle. Kertoi vuonon toisella puolella tapahtuneen lumivyöryn. Siinä vaiheessa kuolleita oli 6, nyt pari tuntia myöhemmin 2. Ilma on ollut "sakeenaan" pelastushelikkoptereita. Kaupan pihalle laskeutui armeijan helikopetteri noutamaan vapaaehtoisia osallistumaan pelastusoperaatioon.

Tapahtumarikas viikonloppu...

2 kommenttia:

 1. Surullisia tapauksia. Lyngenin alppidraamassa syynä lienee ollut hiihdonopettajien edesvastuuttomuus. Tietoinen tyhmän johdattaminen kuolemanvaaraan.
  Paikallisten kommentteista saattoi päätellä kaikkein riskialteimmalle vuorelle kiipeämisen ja sieltä lumivyöryvaroituksen aikana alaslaskun olleen itsemurhatouhua. Eka ryhmä pääsi alas, mutta toinen sai aikaan jättiläsivyöryn, sellaisen jota ei kukaan muista tapahtuneen.
  Se oli täysin tietoinen riskinotto,ja lopputulos pelättävissä jopa odotettavissa. Toivottavasti tämä murhenäytelmä parantaa turvallisuutta ja opettaa kunnioittamaan paikallistuntemusta. Vuoret tunteva tunteva paikallisopas pitäisi olla lakisäateinen juttu.
  Aina tapahtuu onnettomuuksia ja vaara on ekstrem lajeissa yksi osa viehätystä, mutta jossain kulkee hyväksyttävän toiminnan raja. Rohkeus ei ole sama asia kuin törkeä ylimielinen piittamattomuutta.

  VastaaPoista
 2. Täällä on tietenkin aiheesta ollut paljon keskustelua. Ulkomaalaiset sitä mieltä, että ko. oppailla globaali sertifikaatti ja tietävät enemmän lumivyöryistä kuin paikalliset. Itselleni tulee mieleen, että paikallisasukkaat, paljon luonnossa kulkevat omaavat ehkä jotain sellaista tietoa, mitä välttämättä muilla ei ole. Tiedä häntä...

  VastaaPoista