maanantai 12. maaliskuuta 2012

Sitä sun tätä

Viikonloppu mennä hurahti. Perjantaina ja sunnuntaina iltavuorot, lauantaina ja tänään maanantaina aamuvuorot. Elikäs juurikin raskaita ilta-aamu -yhdistelmiä. Aikaahan jää nukkua monta tuntia, mutta takaraivossa painaa pommiin nukkumisen pelko, ja kolme kertaa tuo pelko on toteen käynytkit. Ja juuri tuossa ilta-aamu -yhdistelmässä. Iltavuorosta kun tulee kotiin, ei malta eikä pysty ihan heti nukkumaan menemäänkään. Ja joskus uni vain livahtaa käsistä ja tehokas nukkumisaika menee kellon kyttäämiseen, tyyliin "noin paljon jo, pitäisi saada unen päästä kiinni" ja hetken päästä "voi ei, noin paljon jo, ja kohta pitää herätä". Ja tietenkin kellon soidessa uni maistuu parhaimmalta :-). Onneksi Luoja on lahjonut mua erittäin hyvillä unen lahjoilla, ja noita kellonkyttäysöitä on tosi harvoin.

Suomalainen siirtokuntamme on taasen lisääntynyt. Kaksi uutta sairaanhoitajaa on saapunut. Nyt Lyngstunet'ssa on kahdeksan suomalaista sairaanhoitajaa :-). Mol'n nettisivuilla kuulemma on pari paikkaa auki työmaallemme. Aikamoisen palkkalupauksen ovat siellä antaneet, ei taida pitää lähimainkaan paikkansa.
Ihmettelin, miten meille kaikille riittää töitä. Ja miten ylipäätään on mahdollista, että kokoajan otetaan lisää sairaanhoitajia, kun pois ei ole kukaan lähtenyt. Talossa on kuulemma ollut pitkään vajausta, ja nyt paikkoja yritetään täyttää. Tarkoituksena olisi, että talossa sisällä olisi kokoajan vähintään yksi sairaanhoitaja. Nythän esim. öissä on voinut olla lähihoitaja tai peräti kouluttamaton assistentti tai jotain tuolta väliltä. Ja me sairaanhoitajat takapäivystämme kotona.
Useinmiten takapäivystäjää ei tarvita, en edes muista, koska mulle olisi viimeksi soitettu. Mun kaikki extratyöt, takapäivystys mukaan lukien, menee aikapankkiin. Tänään lähiesimiehen kanssa tarkastettiin tuo aikapankkini saldo, joka oli lähes 70h. Lähden Pääsiäisen jälkeen käymään Suomessa, ja kyllä tuolla tuntimäärällä jo kelpaa palkallisia vapaita pidellä :-).

Tänään tein pikakäynnin Kilpiksellä. Hain suomalaisen kollegani sieltä. Hän piti noita aikapankin vapaitaan ja kävi kotikonnuilla. Bussi Rovaniemeltä Kilpiksen kautta Tromssaan alkaa kulkea parin viikon päästä. Sitten pääsee vähän lähemmäksi ettei tarvi murehtia Kilpikselle pääsyä/hakua.
Tilasin ensimmäistä kertaa Muonion Alkon tuotteita. Päivällä kun tekee tilauksen klo 11 mennessä, ovat tuotteet noudettavissa Kilpis-Hallista klo 16 linja-auton tultua. Näppärä keksintö. Toimitusmaksu oli näköjään 7€.
Täytin myös muonavarastojani. Hapankorppua, Voimariinia, Emmentalia, ruisleipää, jauhelihaa, savukalaa ja riisiä lähti ainakin mukaan. Riisiä siksi, että Lyngseidet'n kaupoista saa vain sellaista annospakattua riisiä. Savukalaa siksi, että en ole päässyt yhtään täkäläisen savukalan makuun. Se taitaa olla kylmäsavustettua, mutta siinä on minun suulleni outo maku.
Kauppareissun jälkeen kävimme Kilpis-hotellilla syömässä poronkäristystä ja perunamuussia. Nam, oli hyvää. Myös puolukkahillo.
Maisemat oli puhtoisen ja pehmeän kauniit. Pidän uuden kotiseutuni jylhyydestä, mutta kyllä tuo Kilpisjärvenkin seutu on kaunista, vaikka muodot ovatkin erilaiset. Suomen puolella oli pikku pakkanen ja ajokeli hyvä. Täällä meillä oli parisen astetta lämmintä ja tiet todella loskaiset. Teitä kun ei aurata pohjia myöden, niin nyt sulaessa sitä loskamoskaa on paksulti. Mielummin valitsisin liukkauden kuin loskan.

Huomenna mulla on vapaa päivä enkä absolut aio lähteä yhtään minnekään kotoa. Aion ensinnäkin nukkua tooosi pitkään, toivottavasti ainakin yhdeksään ;-). Aamukahvin jälkeen voin vaikka katsoa jonkun elokuvan. Taidan tehdä jauhelihapihvejä, mahdollisesti tiikerikakkua sekä toscapiirakan. Jää nähtäväksi.

Suuri puheenaihe on ollut vuonon vastarannalla oleva tunturi, jonka nimeä en tähän hätään muista. Geologit ovat tehneet mittauksia ja todenneet sen liikkuvan. Vuosien, ehkä vuosikymmenien ja -satojen, saatossa on mahdollista, että tunturi kellahta kumolleen vuonoon. Siitä seuraisi tsunamin tyyppinen loiskaus ja esim. Lyngseidet olisi vaarassa. Tästä on paljon kirjoitettu lähipäivinä lehdessä. Perheet miettivät, onko uhka niin suuri, että pitäsi muuttaa pois. Kyllä mullakin mielessä kävi, että aika rannassa asun. Veteen matkaa pari-kolmekymmentä metriä, että heikoilla ollaan, jos aalto tulee. Mutta kuulemma ensi vuonna on se meteoriittikin tulossa, joten en taida vielä ensi yöksi kelluntaliiviä päälleni pukea.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen tuo Vuori juttu, ois kiva vähän tarkemmin päästä aiheeseen...ihan vaan siksi, että tartteeko olla vene ovenpielessä....olen siis tämän viikon aika kuullut aiheesta, mutta en tarkemmin.
  Ja tuo palkkajuttu muuten.....jokainenhan tekee oman sopimuksen ja kai saa sen mitä luvattu. Minä ainakin.

  VastaaPoista
 2. Mun tietoni tunturin horjumisesta perustuu vain lehtijuttuihin, joita on ollut viikon verran lähes joka päivä. Ja tuo norjankielinen geologian sanasto ei ole vielä ihan hallussa, niin hataraa on munkin tietoni :-).
  Mol:n sivulla oli luvattu lähes 68000€ vuosipalkaksi täältä. Mun palkkani jää kauas tuosta. Ja sain minäkin sen, mistä etukäteen oli sovittu, normi taulukkopalkka täysillä palveluslisillä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos pohjoisista kuulumisista. Mukava tietää miten siellä "alpeilla " menee. Teille alkaa sitten muodostumaan oikein uuskveenien siirtokunta, ihan niinkuin meille tänne etelämmäksi on tehnyt. Lyngenin hyviä puolia on kiistatta lyhyt matka Suomeen. Siis ainakin koillisimpaan kolkkaan.
  Tuo tsunamijuttu on multa jäänyt kokonaan huomiotta vaikka aluehan on kipparin kotiseutua. Oli niin mielenkiintoinen tapaus, että googletin lisätietoja. Kovasti näkyvät keskustelevan ja asialla spekuloivan. Aika raakaa toteutuessaan(sehän varmasti tulee jossain vaiheessa, sadan, tuhannen tai kymmenen vuoden päästä. Tai jopa aiemmin.) Arvioivat Lyngseidetiin iskevien aaltojen olevan jopa 45 metriä korkeita jos koko epävakaan Nordnessfjelletin yläosa vyöryy vuonoon. Huhhuh. Mutta ei kai tuollaisilla asioilla kannata alkaa yöuniaan menettämään, vaaranpaikkojahan löytyy vaikka mistä. Aurinkoisia kevätsäitä ja hiihtoretkiä mökeille sekä mahtavista maisemista nauttimista toivoo olosuhteiden pakosta sisällä aikaansa viettävä hiihtämään haluava.

  VastaaPoista