keskiviikko 3. elokuuta 2011

Vihreä Laguuni

Tajusin tänään, että mulla on täällä Lyngenissäkin Vihreä Laguuni. Juupajoella olen tottunut käymään vähän pienemmässä, Ruutanajärvellä. Täällä vesi on vähintään yhtä virkistävää. Vuonon rannalla ei ruuhkaa ole. Työmaalla ihmiset lähinnä kauhistelevat Jäämeressä uintia. Täkäläiset kyllä käyvät rannalla, piknikillä tai ottamassa aurinkoa, mutta eivät ui. Kun kysyin uimapaikkaa, alettiin neuvoa uima-altaita, ja lähimpään uimahalliin on matkaa.
Tänään rannalla ei minun ja kämppikseni lisäksi ollut ketään muita. Oli ihanaa uida, katsella upeita maisemia sekä nauttia meren kuohusta. Uinnin jälkeen ei tuntunut yhtään kylmältä, ja oli mukava tsekkailla rannasta simpukan kuoria sekä kauniita kiviä. Taitaa olla aikamoinen kivikuorma, kun muutto koittaa.

Ilma on muuttunut eilisestä syksyiseksi. Tänään lämmintä oli vain 15astetta, kun toissa päivänä oli illalla vielä 22. Tuuli on pirtsakka ja päälle pitää vetäistä fleece.
Toivottavasti viikonlopun aikana ainakaan sada paljoa, kun Juupajoelta saapuu ensimmäiset vieraat. Yllättävän paljon olen keksinyt ohjelmaa, vaikka aluksi tuntuu ettei tässä kylässä paljoa puuhattavaa ole. Kaikki ohjelma vaatii kuitenkin ulkona oloa, mutta oikeanlaisilla varusteilla sekin onnistuu.

Näyttäisi siltä, että tällä viikolla olisi kolmen työpäivän jälkeen neljä vapaata. Työväestä on krooninen pula, joten lupauduin perjantaiksi töihin VB (=vid behov). Kuulin tänään, että henkilökunnalle maksetaan korvaus, mikäli joutuu vaihtamaan vuoroa. Korvauksen summasta en tiedä.
Ei tää nyt ihan niin mennyt kuin Strömsössä. Minulle sanottiin etukäteen, että joka toinen kuukausi on vähintään viikon vapaa. Eipä sellaista turnuksessa (työvuorolista) ollut, mutta kolmen-neljän päivän vapaita kylläkin. Jos tekee yhden päivän ns. ylimääräistä, eli vapaa päivänään, saa kaksi päivää vapaata. Näin saa yhdisteltyä pidempiä vapaita. Niillä lähden Suomeen ja tsekkaamaan poikasia.

Aamulla lähden Tromssaan. Haen kamut lentokentältä. Sen jälkeen onkin vuorossa ennakkoon jännittämäni osuus. Väestörekisteristä pitää mennä anomaan norjalaista henkilöturvatunnusta ja Verovirastosta verokorttia. Siinä pistetään kielitaito koetukselle.
Ilman henkilöturvatunnusta (ID) en voi avata pankkitiliä ja ilman sitä minulle ei voida maksaa palkkaa. En voi myöskään avata täkäläistä kännykkä- tai internetliittymää. ID:n saamiseen voi mennä kaksikin kuukautta. Onneksi vuokraan kuuluu internet, joten sitä ei ole tarviskaan avata.

1 kommentti:

  1. Tämä mun nykyinen laguuni on niiiin iiiso, että en vielä pysty vastaamaan kysymykseesi :-)

    VastaaPoista